شله قلم کار یه آش سنتی ایرونیه که اصالتش به تهران قدیم برمیگرده. این آش با انواع حبوبات، سبزی آش، گوشت و برنج درست میشه و یه جورایی ترکیبی از همهی خوبیهای آش ایرانیه! تو ماه رمضون، محرم و حتی مراسم نذریپزی، شله قلمکار همیشه یه پای ثابت سفرههاست.
سبت به آش رشته یا حلیم، آش شله قلم کار پیچیدهتر و پرمحتواتره. البته لازم نیست بترسین درست کردنش خیلی ام سخت نیست! اگه یه بار درستش کنین، عاشق عطر و طعمش میشین. به جز تهران، تو بعضی مناطق دیگه مثل اصفهان و کاشان هم نسخههای مختلفی ازش هست که کمی با هم فرق دارن.

دستور پخت شله قلم کار سنتی
وعده غذایی: پیش غذا, غذای اصلی, نهار, شامنوع غذا: ایرانیدرجه سختی: متوسط8
نفر30
دقیقه3
ساعت145
کیلو کالری3
ساعت30
دقیقهیادمه اولین بار مامانبزرگم برام شله قلمکار درست کرد؛ یه قابلمهی بزرگ، با اون بوی پیاز داغ و نعناع داغ که از آشپزخونه میاومد! چند سال بعد، وقتی خودم برای مهمونی اولین بار پختمش، با دقت همه نکات مامانبزرگ رو رعایت کردم. مهمونا فقط یه جمله میگفتن: “این همون شلهی خودمونه! توی این دستورم من دقیقا همون دستور مادربزرگم رو نوشتم براتون
مواد لازم
گوشت گوسفندی (با استخوان) ۵۰۰ گرم
برنج ایرانی ۱ پیمانه
نخود ۱/۲ پیمانه
لوبیا چیتی ۱/۲ پیمانه
لوبیا قرمز ۱/۲ پیمانه
عدس ۱/۲ پیمانه
سبزی آش ۵۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد بزرگ
سیر ۴ حبه
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه به میزان لازم
نمک به میزان لازم
روغن ۳ قاشق غذاخوری
کشک برای سرو و تزئین
نعناع داغ، سیر داغ، پیاز داغ به مقدار لازم برای تزئین
طرز تهیه
- نخود، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و عدس رو از شب قبل جدا جدا توی آب بخیسانید. این کار باعث میشه نفخ نداشته باشن و راحتتر بپزن.
- گوشت گوسفندی رو با یکی از پیازها، کمی زردچوبه و آب بذارین بپزه. وقتی کاملاً پخت و استخونها جدا شدن، گوشت رو ریشریش کنین.
- حبوبات خیسخورده رو بجوشونین. بهتره هر کدوم جداگانه پخته بشه چون زمان پختشون با هم فرق داره.
- برنج رو با یه مقدار آب و کمی نمک بپزین تا نرم بشه و آبش کشیده بشه.
- پیاز دیگهتون رو خلالی کنین و توی روغن سرخ کنین تا طلایی شه. نصفش رو برای تزئین کنار بذارین.
- حالا همهی مواد (گوشت، برنج، حبوبات، سبزی خردشده، پیاز داغ) رو توی یه قابلمهی بزرگ بریزین و با حدود ۲ لیتر آب اجازه بدین حسابی با هم بجوشن.
- از اینجا به بعد، صبر و حوصله میطلبه. شله رو باید کمکم هم بزنین تا ته نگیره. هرچی بیشتر بجوشه، لعابدارتر و خوشمزهتر میشه.
- اواخر پخت، سیر لهشده، فلفل و در صورت تمایل کشک اضافه کنین. نمک رو هم آخر اضافه کنین تا حبوبات سفت نشن.
- وقتی به غلظت دلخواه رسید، با نعناع داغ، پیاز داغ و کشک تزئینش کنین. نوش جونتون!
نکات و فوت و فن ها
- استفاده از گوشت استخون دار: باعث میشه طعم غذا غلیظتر و دلچسب تر بشه.
- برنج نیم دونه: بهتر لعاب می ده و باعث میشه شله قوام بگیره.
- هم زدن مداوم: از ته گرفتن جلوگیری می کنه و باعث یه دست شدن طعم میشه.
- نعناع داغ و کشک: طعم این غذا رو به آسمونا می بره!
تبلیغات
سوالات متداول درباره شله قلم کار
- میشه شله قلم کار رو فریز کرد؟
بله، تو ظرف دربسته بذارین و فریز کنین. موقع مصرف با شعله ملایم گرمش کنین. - گوشت مرغ هم میشه استفاده کرد؟
میشه، ولی مزهی اصیل شله با گوشت گوسفندی در میاد. - برنج رو حتماً باید نیمدونه استفاده کنیم؟
نه اجباری نیست، ولی نیم دونه بهتر لعاب می ده. - میشه سبزی خشک استفاده کرد؟
میشه، ولی سبزی تازه عطر و طعمش رو چند برابر می کنه. - چقدر میشه این غذا رو تو یخچال نگه داشت؟
حدود ۳ روز، بعد از اون بهتره فریز بشه.
اشتباهات رایج در تهیه شله قلمکار (و راهحلها)
اشتباه رایج | دلیل | راهحل |
---|---|---|
استفاده نکردن از حبوبات خیسخورده | نفخ شدید و دیرپز بودن | حتماً ۱۲ ساعت قبل در آب بخیسونین |
اضافهکردن نمک از اول پخت | سفت شدن حبوبات | نمک رو همیشه در مرحلهی آخر اضافه کنین |
هم نزدن غذا در حین پخت | تهگرفتن و جدا شدن مواد | مرتب و با حوصله هم بزنین |
پختن برنج و حبوبات با هم از اول | ناپختگی یا لهشدن برخی مواد | هرکدوم جدا بپزین و بعد ترکیب کنین |
استفاده از سبزی زیاد یا اشتباه | تلخی یا تغییر طعم | فقط از سبزی آش (نه شوید یا شنبلیله زیاد) استفاده کنین |
ارزش غذایی
مناسب برای 4 نفر
در هر100گرم
- مقدار مواد مغذیکالری145
- % درصد نیاز روزانه *
- چربی کل
4.2گرم
7%
- چربی اشباع 1گرم 5%
- کلسترول 18میلی گرم 6%
- سدیم 240میلی گرم 10%
- پتاسیم 350میلی گرم 10%
- کربوهیدرات کل
18گرم
6%
- فیبر 3گرم 12%
- قند 2گرم
- پروتئین 9گرم 18%
- ویتامین آ 4%
- ویتامین سی 10%
- کلسیوم 4%
- آهن 12%
- ویتامین ب6 18%
* درصد نیاز روزانه به شما می گوید که یک ماده مغذی درمقدار مشخص شده چقدر از رژیم غذایی روزانه شما را فراهم می کند. مقدار پیشفرض براساس 2000 کالری در روز یعنی مقدار استاندارد جهانی تغذیه مشخص شده است.
اگه این دستور رو دوست داشتین، حتماً امتحان کنین و نظرتون رو بهم بگین