شیره انگور یکی از اون خوراکیهای سنتی و اصیل ایرانیه که هم خوشطعم و خوشرنگه، هم یه بمب انرژی برای بدن. این شیره که از جوشوندن و تغلیظ کردن آب انگور بهدست میاد، توی خیلی از مناطق ایران مخصوصاً همدان، ملایر، خرمآباد، تاکستان و اصفهان به روش سنتی تهیه میشه.
شیره انگور اگه درست تهیه بشه، کاملاً طبیعی و بدون هیچ افزودنیه. نه شکر داره، نه مادهی نگهدارنده. رنگش قهوهای تیره یا مایل به سیاهه، و یه طعم شیرین عمیق و دلنشین داره. ازش هم تو صبحونه مثل خاگینه یا حلیم استفاده میکنن، هم توی دسرها، شیرینیها و حتی برای تقویت بدن بچهها و سالمندان.

طرز تهیه شیره انگور خونگی
وعده غذایی: صبحانهنوع غذا: ایرانیدرجه سختی: سخت10
نفر1
ساعت6
ساعت250
کیلو کالری7
ساعتطرز تهیه اصلی شیره انگور با خاک خوراکیه! این خاک خاصیت جذب اسید داره و کمک میکنه تا شیره نهایی شیرینتر، صافتر و موندگارتر باشه. این مدل خاک معمولا توی عطاریهای سنتی یا روستاها پیدا میشه.
مواد لازم
انگور سیاه یا قرمز کاملاً رسیده ۵ کیلوگرم
خاک سفید خوراکی ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
(برای رسوبگیری – ترجیحاً خاک شیره یا خاک تُراش سنتی)
طرز تهیه
- انتخاب و شستن انگورها:
اول از همه، باید انگورها کاملاً سالم و رسیده باشن. اگه حتی یه دونه خراب یا کپکی بینشون باشه، طعم شیره رو تلخ میکنه. خوشهها رو جدا کنین، دونهها رو بشورین و آبکش کنین تا کاملاً تمیز شن. - گرفتن آب انگور (آبگیری):
حالا باید آب انگورها رو بگیرین. اگه دستگاه آبمیوهگیری قوی دارین، خیلی خوبه. ولی اگه نه، میتونین با گوشتکوب یا لهکردن دستی تو آبکش فلزی این کارو انجام بدین. بعد از له شدن، از صافی رد کنین تا پوست و هسته جدا بشن. - اضافهکردن خاک سفید:
آب انگور صافشده رو داخل یه دیگ بریزین و خاک سفید رو بهش اضافه کنین. حدود ۴ تا ۵ ساعت این مخلوط باید تو جای خنک استراحت کنه تا ناخالصیها تهنشین بشن. خاک باعث میشه رنگ نهایی شیره قهوهای مایل به کهربایی بشه، نه سیاه بدرنگ. - صاف کردن دوباره آب انگور:
بعد از تهنشین شدن خاک و ناخالصی، با یه ملاقهی بزرگ فقط قسمت رویی مایع رو آروم بردارین و توی یه دیگ دیگه بریزین. تهنشینشدهها رو اصلاً برندارین. کلا هدف از اضافه کردن خاک همینه که ناخالصیا همراه با اون ته نشین بشه. - شروع پخت شیره (جوشوندن):
دیگ آب انگور صافشده رو بذارین روی حرارت ملایم. از اینجا به بعد مهمترین چیز، صبر و همزدن مداومه. بذارین با شعلهی یکنواخت بجوشه. - گرفتن کفها:
همونطور که آب انگور میجوشه، یه سری کف قهوهای یا خاکستری روی سطحش ایجاد میشه. این کفها رو با کفگیر بگیرین تا شیره شفاف بشه. - غلیظشدن و پایان پخت:
بسته به مقدار انگور، حدود ۴ تا ۶ ساعت باید جوش بخوره تا حجمش به یکچهارم برسه و حالت شیرهای پیدا کنه. وقتی قطرهای از مایع، بهسختی از قاشق بریزه و کشدار بشه، یعنی آمادهست. - خنککردن و بستهبندی:
بذارین کامل سرد شه. بعد تو شیشههای تمیز و خشک بریزین و در جای خنک و تاریک نگهداری کنین. تو یخچال هم موندگاری بالاتری داره.
نکات و فوت و فن ها
- هرچی انگور شیرینتر، شیره بهتر! انگور شیرینتر باعث میشه نیازی به اضافهکردن شکر نباشه.
- از دیگ مسی یا استیل سنگین استفاده کنین. این دیگها گرما رو بهتر پخش میکنن و شیره یکنواختتر میپزه.
- اگه خاک سفید ندارین: میتونین از روش دوفیلتره استفاده کنین (دو بار صافکردن با پارچه نخی تمیز).
- شیره رو زیاد نجوشونین. اگه زیادی غلیظ شه، بعد از سرد شدن سفت میشه.
تبلیغات
سوالات متداول درباره شیره انگور
- می تونیم از انگور سفید استفاده کنیم؟
آره حتما، مهم شیرین بودن انگوره چون انگور سیاه شیرین تره بخاطر همین انتخاب مناسب تریه. - شیره انگور برای بچهها مناسبه؟
بله، سرشار از آهن و انرژی طبیعیه. فقط اگه بچه زیر 2 ساله حتما با مشورت پزشک و به مقدار متعادل مصرف بشه. - میشه از انگور بیدونه استفاده کرد؟
بله! حتی بهتره، چون هسته نداره و آبگیری راحتتره. - میشه شکر اضافه کرد؟
اصل شیره نباید شکر داشته باشه. اگه انگورتون خیلی بیمزهست، بهتره به فکر تغییر نوع انگور باشین تا اضافه کردن شکر. - چطور بفهمیم شیره خراب شده؟
شیره نباید کف بزنه، کپک بزنه، یا بوی ترش بده. رنگش باید ثابت و بدون لایه لایه شدن باشه.
اشتباهات رایج در تهیه شیره انگور ❌
اشتباه | نتیجه | راهحل |
---|---|---|
استفاده از انگور نارس یا ترش | شیره طعم ترش یا تلخ میگیره | فقط انگور رسیده شیرین |
نجوشاندن کافی | کپک زدن یا ترش شدن شیره | تا یکچهارم شدن حجم، بجوشه |
هم نزدن در زمان جوش | تهگرفتن یا سوختن شیره | هر ۱۰–۱۵ دقیقه هم بزنین |
صاف نکردن بعد از افزودن خاک | تهنشین نشدن ذرات | با حوصله کفگیری و صافسازی انجام بدین |
ارزش غذایی
مناسب برای 4 نفر
در هر100گرم
- مقدار مواد مغذیکالری250
- % درصد نیاز روزانه *
- چربی کل
0.2گرم
1%
- چربی اشباع 0گرم 0%
- کلسترول 0میلی گرم 0%
- پتاسیم 320میلی گرم 10%
- کربوهیدرات کل
65گرم
22%
- فیبر 0.4گرم 2%
- قند 58گرم
- پروتئین 0.8گرم 2%
- ویتامین سی 2%
- کلسیوم 3%
- آهن 15%
- ویتامین ب6 6%
- منیزیم 5%
* درصد نیاز روزانه به شما می گوید که یک ماده مغذی درمقدار مشخص شده چقدر از رژیم غذایی روزانه شما را فراهم می کند. مقدار پیشفرض براساس 2000 کالری در روز یعنی مقدار استاندارد جهانی تغذیه مشخص شده است.