شاورما عربی یکی از محبوبترین غذاهای خیابونی توی خاورمیانهست که اصالتش از کشورهای لبنان، سوریه و ترکیه اومده. طعمی که از ترکیب ادویههای خاص و گوشت خوابوندهشده توی ماست و سیر و لیمو بهوجود میاد، واقعاً بینظیره. توی هر کوچه و خیابون از بیروت تا دمشق، یه دکهی شاورما هست که بوش از دور آدمو وسوسه میکنه!
اگه دونر کباب ترکی یا فاهیتای مکزیکی خوردین، شاورما یه جورایی شبیه اوناس ولی عربیتر، با ادویههای بیشتر و نون مخصوصتر. توی ایران هم اخیراً کلی طرفدار پیدا کرده، مخصوصاً بین جوونا که دنبال یه غذای جدید و خوشمزهن.

دستور پخت شاورما عربی
وعده غذایی: غذای اصلی, نهار, شامنوع غذا: ملل, عربیدرجه سختی: حرفه ای4
نفر30
دقیقه15
دقیقه180
کیلو کالری45
دقیقهبرای تهیه شاورما عربی اصل تو خونه، فقط یه نکته مهم وجود داره: باید با حوصله پیش برین. چون شاورما درست مثل عشق، یهدفعه درست نمیشه! 😂 ولی خبر خوب اینه که وقتی اولین بار طعمشو بچشین، میخواین همیشه تو یخچال موادش آماده باشه.
بیاین مرحلهبهمرحله و با جزئیات کامل بریم جلو:
مواد لازم
- برای گوشت یا مرغ شاورما:
گوشت گوساله یا فیله مرغ ۵۰۰ گرم
ماست چکیده ۳ قاشق غذاخوری
سیر رنده شده ۳ حبه
آب لیمو تازه ۲ قاشق غذاخوری
روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- 🧂 ادویه شاورما (اگه آماده ندارین):
زردچوبه ۱/۲ قاشق چایخوری
پاپریکا ۱ قاشق چایخوری
دارچین نوک قاشق
زیره ۱/۲ قاشق چایخوری
هل ۱/۴ قاشق چایخوری
فلفل قرمزtبه دلخواه
- برای سرو:
نان پیتا یا لواش نرم
سس سیر یا ماست چکیده با سیر
خیارشور، پیاز، گوجه، سیبزمینی سرخکرده
سبزی خوردن یا کاهو و کلم خرد شده
طرز تهیه شاورما عربی
- مرحله اول: آمادهسازی گوشت یا مرغ برای مرینیت شدن
- اول از همه باید انتخاب کنین که شاورماتون مرغ باشه یا گوشت؟
اگه مرغ انتخاب کردین، سینه یا فیله مرغ بهتره. اگه گوشت میخواین، راسته گوساله یا گوشت ران گوسفند هم خوبن ولی سردست گوسفندی معرکهست چون چربیش مناسبِ شاورماست. - گوشت یا مرغ رو به صورت نواری باریک برش بزنین. اینجوری هم زودتر میپزه، هم برای رول کردن راحتتره. دقت کنین نازک باشه اما خیلی نازک نه که خشک شه.
- مرحله دوم: درست کردن مایه مرینیت
- تو یه کاسهی بزرگ، مواد مرینت رو با هم مخلوط کنین همهی مواد رو خوب هم بزنین تا یکدست شه. حالا گوشت یا مرغتون رو بندازین تو این مایه و با دست یا قاشق چوبی خوب زیر و رو کنین.
- اگه بخواین حرفهایتر باشین، حتماً بذارین حداقل ۴ ساعت داخل یخچال بمونه.
اما بهترین حالت: مرینیت یه شبه! یعنی ۱۲ ساعت داخل یخچال. هرچی بیشتر بمونه، طعمها بهتر جذب میشن پس مزه ی نهایی ام بهتر میشه. تازه یه مقدار بیات شدن گوشتم به بافت نهایی خیلی کمک می کنه. - مرحله سوم: پخت گوشت مرینیتشده
- حالا وقتشه مواد مرینیتشدهتونو بپزین. میتونین با یکی از این سه روش ادامه بدین:
روش تابهای (خونگی و راحت)
یه تابهی نچسب رو حسابی داغ کنین. فقط اگه تابه تفلون یا چدنی دارین، بهتره چون نچسبتره.
مقداری روغن مایع یا روغن زیتون بریزین، و گوشت یا مرغ مرینیتشده رو بریزین توی تابه.
نکات کلیدی پخت:
شعله رو اولش زیاد کنین که آب نیفته.
بعد که شروع کرد به تغییر رنگ، شعله رو ملایم کنین تا مغزپخت شه.
زیاد هم نزنین که آب نندازه، صبر کنین دو طرفش خوب سرخ شه.
پخت کامل گوشت یا مرغ حدوداً ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان میبره، بسته به ضخامت برشهاتون. - روش گریل یا باربیکیو (طعم دودی و باحال)
اگه دسترسی به گریل دارید (ذغالی یا گازی)، گوشت یا مرغ مرینیتشده رو سیخ کنین و روی شعله با فاصله گریل کنین. نتیجه؟ یه شاورمای دودی و مجلسی! - روش فر
فر رو روی دمای ۲۰۰ درجهی سانتیگراد بذارین، گوشت رو توی سینی بذارین و بذارین حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزه تا طلایی شه. - مرحله چهارم: نون مخصوص و سس شاورما
- نان مناسب برای شاورما:
نان پیتا یا لواش نرم بهترین گزینهست. اگه نون لبنانی یا عراقی گیر آوردین، عالیتر هم میشه. نان رو میتونین کمی گرم کنین، روی تابه داغ یا با بخار کتری بذارین نرم شه تا راحت رول شه. - یه سس سیر مخصوص هم بگیرید برای همراهی با این غذا خیلی خوبه.
- مرحله پنجم: مونتاژ کردن شاورما حرفهای
- حالا نونتون رو باز کنین، یه قاشق سس سیر روش بمالین. بعد، شاورما (گوشت یا مرغ پختهشده)، چند تا خلال سیبزمینی سرخکرده، گوجهی حلقهای، پیاز نازک برشخورده، خیارشور و کمی کلم یا کاهو اضافه کنین.
نون رو رول کنین، میتونین داخل تابه برشتهش کنین یا با ساندویچساز پرس کنین.
نکات و فوت و فن ها
- اگه شاورما رو بعد از رول کردن دوباره روی تابه بذارین و پرسش کنین (یا با فویل ببندین و بذارین گرم شه)، طعمش چند برابر میشه!
- میتونین توش سس تاهینی یا سس ماست-سیر هم بریزین که خیلی عربیتر شه.
- هرچی بیشتر گوشت یا مرغ بمونه، مزهدارتر میشه!
- بعضی عطاریها یا سوپرمارکتهای عربی ادویه مخصوص شاورما دارن.
- سس سیر خونگی بزنین
سیر + ماست چکیده + آبلیمو + نمک = یه سس سیر بینظیر! - برای رژیمیتر شدن:
گوشت رو گریل کنین و از ماست کمچرب استفاده کنین.
تبلیغات
سوالات متداول درباره شاورما عربی
- شاورما با گوشت بهتره یا مرغ؟
هر دو عالیه! ولی شاورمای مرغ معمولاً سبکتر و سریعتره. - میشه بدون نون هم سرو کرد؟
بله! میشه داخل بشقاب با برنج یا سالاد هم سرو کرد. - ادویه شاورما از کجا بخریم؟
عطاریهای عربی، سایتهای فروش ادویه یا خودتون درست کنین (دستورش بالاست). - آیا میشه شاورما فریز کرد؟
مرغ یا گوشت مرینیتشده رو میتونین فریز کنین؛ ولی بهتره بعد از پخت مصرف شه.
شاورما توی خیلی از کشورهای عربی، یه غذای خیابونیه که بهشدت محبوبه. توی لبنان، سوریه، اردن و حتی مصر، هر کسی یه نسخه خاص خودش رو داره. تو مهمونیها، جشنها و حتی افطار رمضون هم زیاد سرو میشه.
این غذا همینطوری کالری بالایی داره و مثل همه غذاهای گوشتی، اگه با روغن زیاد یا نون زیاد خورده بشه، ممکنه پرکالری ترم بشه. بهتره تعادل رعایت بشه و با سبزیجات تازه مصرفش کنید.
اشتباهات رایج در تهیه شاورما
🚫 پخت سریع گوشت بدون مرینیت: مزه نمیگیره
🚫 استفاده از نون خشک یا سفت: باعث میشه رول کردن سخت شه
🚫 زیاد بودن پاپریکا یا دارچین: طعم شاورما رو قوی و شیرین میکنه
ارزش غذایی
مناسب برای 4 نفر
در هر100گرم
- مقدار مواد مغذیکالری450
- % درصد نیاز روزانه *
- چربی کل
23گرم
36%
- چربی اشباع 5گرم 25%
- کلسترول 60میلی گرم 20%
- سدیم 600میلی گرم 25%
- کربوهیدرات کل
35گرم
12%
- فیبر 4گرم 16%
- قند 4گرم
- پروتئین 30گرم 60%
- ویتامین آ 4%
- ویتامین سی 8%
- کلسیوم 6%
- آهن 14%
* درصد نیاز روزانه به شما می گوید که یک ماده مغذی درمقدار مشخص شده چقدر از رژیم غذایی روزانه شما را فراهم می کند. مقدار پیشفرض براساس 2000 کالری در روز یعنی مقدار استاندارد جهانی تغذیه مشخص شده است.
مقادیر جدول ارش غذایی بالا تقریبی هستن و ممکنه با نوع گوشت، نون یا سس کمی متفاوت باشن
اگر این دستور رو دوست داشتین، یه سر به دستور فلافل لبنانی یا دونر کباب ترکی هم بزنین. کلی خوشمزگی منتظر شماس!