آبگوشت یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که به عنوان یک وعده غذایی کامل و مقوی شناخته میشود. این غذای خوشمزه از ترکیب گوشت، نخود، لوبیا، سیبزمینی، گوجهفرنگی و ادویههای مخصوص تهیه میشود. به آبگوشت اگر در ظروف خاص سنگی پخته شود دیزی می گویند. پخت ان در این ظروف باعث میشود مواد به خوبی با هم ترکیب شوند و طعمی غنی و دلپذیر ایجاد شود.
آبگوشت علاوه بر طعم لذیذ، ظاهری ساده و سنتی دارد که آن را به یکی از غذاهای محبوب در میان مردم تبدیل کرده است. بهتر است با نان سنگک، سبزی خوردن و ترشی سرو شود و خوردن آن به همراه خانواده و دوستان واقعا لذتبخش است.
این غذا، با داشتن ترکیبات مغذی و طعم بینظیر، گزینهای عالی برای روزهای سرد سال و دورهمیهای دوستانه است. اگر به دنبال تجربه یک غذای اصیل ایرانی هستید که هم مقوی باشد و هم طعمی فوقالعاده داشته باشد، آبگوشت انتخابی بینظیر خواهد بود.
دستور پخت آبگوشت
وعده غذایی: غذای اصلینوع غذا: ایرانیدرجه سختی: پیشرفته4
نفر180
kcal4.8
3
ساعت30
دقیقهآبگوشت یا همان دیزی یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که با ترکیبی از گوشت، حبوبات و سبزیجات تهیه میشود. آبگوشت غلیظ به دلیل قوام بیشتر و طعم لذیذ، بسیار مورد پسند قرار میگیرد. در ادامه، طرز تهیه این غذای خوشمزه را به همراه نکات مهم آوردهایم.
مواد لازم
گوشت گوسفندی با استخوان: 500 گرم (ترجیحا دارای دنبه)
نخود: 1 پیمانه
لوبیا سفید یا لوبیا چیتی: 1 پیمانه
سیبزمینی: 2-3 عدد
گوجهفرنگی: 2-3 عدد
پیاز: 2 عدد بزرگ
لیموعمانی: 3-4 عدد (اختیاری)
رب گوجهفرنگی: 2 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم
دارچین: 1/2 قاشق چایخوری
روغن: به مقدار لازم
آب: 8-10 لیوان
طرز تهیه
- پخت اولیه حبوبات و گوشت:
- نخود و لوبیا را از شب قبل در آب خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخ آنها گرفته شود.
- در یک قابلمه بزرگ، مقداری روغن گرم کنید و پیازهای خرد شده را در آن تفت دهید تا طلایی و نرم شوند.
- گوشت گوسفندی را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
- نخود و لوبیای خیس خورده را به گوشت اضافه کنید و تفت دهید.
- اضافه کردن ادویه و رب گوجهفرنگی:
- زردچوبه، دارچین و فلفل سیاه را به مخلوط اضافه کنید و تفت دهید تا عطر ادویهها آزاد شود.
- رب گوجهفرنگی را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ رب کمی تیره شود و خامی آن گرفته شود.
- اضافه کردن آب و پخت گوشت و حبوبات:
- 8-10 لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید.
- سپس حرارت را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید. اجازه دهید گوشت و حبوبات به مدت 2-3 ساعت با حرارت ملایم بپزند تا کاملاً نرم شوند.
- اضافه کردن مواد اضافی:
- استفاده از لیمو عمانی اختیاری است و معمولا در پخت آبگوشت به روش همدانی استفاده می شود. اگر از لیمو عمانی استفاده می کنید دور تا دور لیموعمانیها را با چنگال چند سوراخ بزنید و چند دقیقه ای درون آب جوش بگذارید تا تلخی آنها گرفته شود. (البته می توانید نصف کرده و هسته ی آن ها را نیز خارج کنید). در آبکش کنید.
- سیبزمینیها را پوست بگیرید و به صورت درسته یا نصف شده به همراه لیمو عمانی ها به آبگوشت اضافه کنید.
- گوجهفرنگیها را پوست بگیرید و خرد کنید یا رنده کنید. سپس به آبگوشت اضافه کنید و بگذارید به مدت 30-45 دقیقه دیگر بپزد تا سیبزمینیها نرم شوند و آبگوشت غلیظ شود.
- نمک زدن و سرو:
- در انتهای پخت، نمک را به آبگوشت اضافه کنید و اجازه دهید چند دقیقه دیگر بپزد تا طعم نمک به خوبی به مواد منتقل شود.
"اضافه کردن نمک در ابتدای پخت باعث سفت شدن گوشت می شود." - مقداری از چربی گوشت یا دنبه را درونی یک کاسه بکوبید و در هر ظرف سرو مقداری بکشید و سپس آبگوشت را به آن اضافه کنید.
- می توانید گوشت و سیب زمینی را به صورت درسته سرو کنید و یا تمام مواد داخل آبگوشت (سیب زمینی، گوشت، حبوبات و...) را در ظرف جدا بکوبید و گوشت کوبیده را با انواع سبزی ها، پیازچه و تربچه تزئین کرده و سرو کنید.
- معمولاً آبگوشت را با نان سنگک، آبلیمو، پیاز، سبزی خوردن و ترشی سرو میکنند.
نکات و فوت و فن ها
- خیس کردن حبوبات: خیس کردن نخود و لوبیا از شب قبل باعث کاهش نفخ آنها میشود.
- پخت آهسته: پخت آهسته و طولانی گوشت و حبوبات باعث میشود تا مواد به خوبی پخته و نرم شوند و آبگوشت طعم بهتری بگیرد.
- اضافه کردن نمک در انتها: افزودن نمک در انتهای پخت باعث میشود تا گوشت و حبوبات سریعتر پخته و نرم شوند.
- گندم: استفاده از گندم در آبگوشت می تواند به آن لعاب و غلظت فوق العاده ای ببخشد. گندم را تفت ندهید، بجای آن آن ها را یک ساعت در آب بخیسانید و سپس آبکش کنید. در نهایت در مرحله ی هفتم همراه با آب به قابلمه اضافه کنید.
- نوشیدنی: دوغ یکی از بهترین نوشیدنی های همراه این غذای خوشمزه است.
ارزش غذایی
مناسب برای 4 نفر
در هر100گرم
- مقدار مواد مغذیکالری180
- % درصد نیاز روزانه *
- چربی کل
8گرم
13%
- کلسترول 35میلی گرم 12%
- سدیم 300میلی گرم 13%
- کربوهیدرات کل
14گرم
5%
- فیبر 4گرم 16%
- قند 1گرم
- پروتئین 8گرم 16%
- ویتامین آ 3%
- ویتامین سی 6%
- کلسیوم 2%
- آهن 14%
* درصد نیاز روزانه به شما می گوید که یک ماده مغذی درمقدار مشخص شده چقدر از رژیم غذایی روزانه شما را فراهم می کند. مقدار پیشفرض براساس 2000 کالری در روز یعنی مقدار استاندارد جهانی تغذیه مشخص شده است.