کله پاچه یه غذای سنتی ایرانیه که یا عاشقشی یا اصلاً نمیتونی نزدیکش بشی! این غذای مقوی و پرانرژی معمولاً برای صبحونه خورده میشه و طرفدارای خاص خودش رو داره. ترکیب گوشت نرم، مغز لذیذ و آب کلهپاچه که پر از عصاره استخون و چربیهای مفیده، یه تجربهایه که کمتر غذایی میتونه جاشو بگیره.
اما نکته مهم توی پخت کلهپاچه اینه که اگه اصولی و درست طبخش کنی، طعمش بینظیر میشه، ولی اگه حواست نباشه، ممکنه بوی زهمش همه زحماتت رو خراب کنه. توی این دستور، قراره همه ترفندهای یه کله پاچه بینقص رو بگیم، از پاک کردن تا سرو کردن. اگر به غذاهای سنتی ایرانی علاقه دارید، حتماً آبگوشت سنتی و باقالی پلو با ماهیچه رو هم امتحان کنید.

دستور پخت کله پاچه
وعده غذایی: صبحانهنوع غذا: ایرانی, سنتیدرجه سختی: متوسط6
نفر350
کیلو کالری9
ساعتحالا بریم سراغ مراحل تهیه کله پاچه! توی این دستورپخت از همون ابتدا تا لحظهای که سر سفره سرو میشه رو براتون توی این طرز تهیه توضیح دادم.
مواد لازم
کله و پاچه گوسفند: 1 دست کامل (1 کله + 4 پاچه)
پیاز درشت: 2 عدد
سیر: 4 حبه
چوب دارچین: 1 تکه
برگ بو: 2 عدد
زردچوبه: 1 قاشق غذاخوری
نمک: 2 قاشق چایخوری
فلفل سیاه: 1 قاشق چایخوری
فلفل قرمز (اختیاری): 1/2 قاشق چایخوری
لیموعمانی: 2 عدد
زعفران دمکرده: 2 قاشق غذاخوری
آب: به مقدار لازم
طرز تهیه
- تمیز کردن کله و پاچه: اول از همه باید کله و پاچه رو خوب تمیز کنین. اگه از بازار خریدین و تمیز شده نیست، با شعله مستقیم روی گاز یا شعلهپخشکن، پرزهای اضافه رو بسوزونین. بعد با یه چاقوی تیز پوستش رو بتراشین تا تمیز بشه. برای ضدعفونی، کله و پاچه رو توی یه قابلمه بزرگ با آب و سرکه بذارین و حدود ۳۰ دقیقه صبر کنین. بعد چند بار با آب سرد بشورین.
- جوشوندن اولیه برای از بین بردن بوی زهم: کله و پاچه رو داخل یه قابلمه بزرگ بذارید و تا جایی که روی مواد رو بگیره، آب اضافه کنید. بعد از 15 دقیقه جوشیدن، آبش رو خالی کنید و دوباره با آب تازه بشورید. این مرحله کمک میکنه بوی زهم گرفته بشه.
- پیازها رو درشت خرد کنید و همراه با سیر، زردچوبه، فلفل سیاه، برگ بو و چوب دارچین داخل قابلمه بریزید. کله و پاچه رو دوباره داخل قابلمه بذارید و این بار 4-5 لیتر آب جوش اضافه کنید. حرارت رو اول زیاد کنید تا بجوشه، بعد روی حرارت ملایم بذارید تا آروم بپزه.
- حذف کف روی آب: بعد از 30 دقیقه، کفهایی که روی آب میاد رو با کفگیر بردارید تا کلهپاچه شفافتر و خوشمزهتر بشه.
- بعد از 4 ساعت که کله و پاچه حسابی پخت، نمک و لیموعمانیهای سوراخشده رو اضافه کنید. زعفران دمکرده رو هم بریزید تا عطر و رنگ بهتری به کلهپاچه بده. بگذارید 2 ساعت دیگه آروم بجوشه.
- بعد از 6 تا 8 ساعت، گوشت باید کاملاً نرم و از استخوان جدا بشه. آب کلهپاچه هم باید غلیظ و خوشطعم شده باشه.
- سرو:
مرسوم ترین نوع سرو ریختن مغز و کمی چربی داخل یه ظرف و کوبیدنشه که بعد یه مقدار از اون رو همراه با آبگوشتش توی طروف سرو بریزین. بقیه ی گوشت رو هم که داخل یه ظرف سرو کنین.
کنار این غذا حتما آبلیمو یا لیموترش تازه و سبزی خوردن بذارید تا تجربه ی سرو بهتری داشته باشه.
نکات و فوت و فن ها
- استفاده از سرکه و جوشاندن اولیه باعث از بین رفتن بوی زهم میشه. اضافه کردن برگ بو و دارچین هم کلی کمک میکنه.
- اگه دوست دارین پاچهها کاملاً نرم بشن، حتماً پخت طولانی رو فراموش نکنین. یه شب تا صب پخت خیلی خوبه اما اگه وقت ندارین حتما از زودپز استفاده کنین.
- اگه میخواین چربی کله پاچه کمتر بشه، قبل از اضافه کردن طعمدهندهها، آب جوش اولش رو دور بریزین.
- اگه لیمو عمانی دوست ندارین، میتونین بجاش از کمی آبلیمو تازه استفاده کنین.
- اگه با بوی ین غذا مشکل دارین، اضافه کردن یه تکه کوچک زنجبیل تازه یا چوب دارچین توی پخت بوش رو بهتر می کنه.
تبلیغات
ارزش غذایی
مناسب برای 4 نفر
- مقدار مواد مغذیکالری250
- % درصد نیاز روزانه *
- چربی کل
30گرم
47%
- چربی اشباع 12گرم 60%
- کلسترول 150میلی گرم 50%
- سدیم 500میلی گرم 21%
- پتاسیم 250میلی گرم 8%
- کربوهیدرات کل
2گرم
1%
- فیبر 0گرم 0%
- قند 0گرم
- پروتئین 18گرم 36%
- ویتامین آ 4%
- ویتامین سی 5%
- کلسیوم 4%
- آهن 14%
* درصد نیاز روزانه به شما می گوید که یک ماده مغذی درمقدار مشخص شده چقدر از رژیم غذایی روزانه شما را فراهم می کند. مقدار پیشفرض براساس 2000 کالری در روز یعنی مقدار استاندارد جهانی تغذیه مشخص شده است.
سوالات متداول
بوی زهم کله پاچه رو چطور بگیریم؟
- جوشاندن اولیه و عوض کردن آب خیلی مهمه.
- استفاده از پیاز، سیر، برگ بو و دارچین باعث از بین رفتن بوی زهم میشه.
- زعفران و لیموعمانی توی عطر و طعم تأثیر زیادی دارن.
چرا کلهپاچه ام تیره شده؟
- اگه کفهای روی آب رو برندارید، آب کلهپاچه تیره و کدر میشه.
- استفاده زیاد از زردچوبه باعث تیرگی رنگ میشه.
بهترین زمان برای خوردن کلهپاچه؟
- صبح زود! کلهپاچه بهخاطر چربی بالا یه غذای سنگینه، پس بهترین زمان برای خوردنش صبحه که بدن انرژی کافی برای هضمش داره.