اگه دلتون یه غذای سنتی، خوشمزه و ساده میخواد که سریع آماده بشه، اشکنه یکی از بهترین انتخابهاست! اشکنه یه غذای قدیمی و نوستالژیکه که مخصوص روزهایی بوده که وقت و حوصله آشپزی مفصل وجود نداشته. با این حال، طعم و عطرش اونقدر لذیذه که هنوز هم توی خیلی از خونهها طبخ میشه.
این غذا توی هر منطقهای یه مدل مخصوص داره. مثلاً اشکنه زابلی، اشکنه شیرازی، اشکنه عدس و اشکنه کشک هر کدوم ویژگیهای خاص خودشون رو دارن. اما همهشون یه چیز مشترک دارن: ساده، خوشمزه و سریع آماده میشن! اگه عاشق غذاهای سنتی هستین، پیشنهاد میکنم دستور پخت آبگوشت و آش دوغ رو هم امتحان کنین.

دستورپخت اشکنه
وعده غذایی: پیش غذانوع غذا: ایرانی, سنتیدرجه سختی: ساده2
نفر10
دقیقه30
دقیقه120
کیلو کالری40
دقیقهاین دستور پخت اشکنه سنتی رو به شما آموزش میده تا بتونین یه اشکنه جاافتاده و خوشمزه درست کنین که با نون تازه حسابی میچسبه!
مواد لازم
پیاز بزرگ: ۱ عدد
تخممرغ: ۲ عدد
آرد گندم: ۲ قاشق غذاخوری
روغن: ۳ قاشق غذاخوری
زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه: ۱/۲ قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
شنبلیله خشک: ۱ قاشق چایخوری
سیبزمینی کوچک: ۱ عدد (اختیاری)
آب: ۳ لیوان
طرز تهیه
- اول از همه پیاز رو نگینی ریز خرد کنین. توی یه قابلمه مناسب، روغن رو گرم کنین و پیاز رو توش بریزین. با حرارت متوسط تفتش بدین تا طلایی بشه.
- وقتی پیازها سبک و طلایی شدن، آرد رو اضافه کنین و حدود ۲ دقیقه تفت بدین تا خامی آرد گرفته بشه. بعد زردچوبه، فلفل و نمک رو اضافه کنین و یه دقیقه دیگه هم بزنین تا عطر ادویهها بلند بشه.
- آب رو کمکم اضافه کنین و هم بزنین تا آرد گلوله نشه. بعد از اینکه آب جوش اومد، شنبلیله خشک رو اضافه کنین.
- اضافه کردن سیبزمینی (اختیاری):
اگه دوست دارین اشکنه کمی لعابدارتر و غلیظتر بشه، یه سیبزمینی کوچیک رو نگینی خرد کنین و به قابلمه اضافه کنین. این کار باعث میشه اشکنه لعاب بیشتری داشته باشه. - افزودن تخممرغ:
بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه که اشکنه کمی جا افتاد، تخممرغها رو به دو روش میتونین اضافه کنین:
1- روش اول (تخممرغ نیمبند): تخممرغها رو بدون هم زدن توی قابلمه بشکنین و بذارین خودشون ببندن.
2- روش دوم (تخممرغ همزده): تخممرغها رو جدا توی یه کاسه بزنید و بعد آروم توی قابلمه بریزین و هم بزنین تا تکهتکه بشن. - بعد از ۵ دقیقه که تخممرغها کاملاً بست، اشکنه آمادهست! توی کاسه بکشین و با نون سنگک یا بربری و سبزی خوردن سرو کنین.
نکات و فوت و فن ها
- طرز تهیه اشکنه غلیظتر: اگه دوست دارین اشکنه شما غلیظتر بشه، میتونین یه قاشق آرد بیشتر بریزین یا از سیبزمینی استفاده کنین.
- عطر و طعم بهتر: استفاده از شنبلیله خشک باعث خوشعطر شدن اشکنه میشه، اما زیادهروی نکنین چون تلخ میشه!
- روش متفاوت: توی بعضی مناطق به اشکنه کمی کشک اضافه میکنن که طعمش رو خاصتر میکنه.
- میزان تخممرغ: اگه تخممرغ زیاد دوست دارین، میتونین تعداد بیشتری استفاده کنین.
تبلیغات
ارزش غذایی
مناسب برای 2 نفر
در هر100گرم
- مقدار مواد مغذیکالری120
- % درصد نیاز روزانه *
- چربی کل
7گرم
11%
- چربی اشباع 2گرم 10%
- کلسترول 120میلی گرم 40%
- سدیم 200میلی گرم 9%
- پتاسیم 180میلی گرم 6%
- کربوهیدرات کل
10گرم
4%
- فیبر 1گرم 4%
- قند 1گرم
- پروتئین 5گرم 10%
- ویتامین آ 2%
- ویتامین سی 5%
- کلسیوم 3%
- آهن 6%
* درصد نیاز روزانه به شما می گوید که یک ماده مغذی درمقدار مشخص شده چقدر از رژیم غذایی روزانه شما را فراهم می کند. مقدار پیشفرض براساس 2000 کالری در روز یعنی مقدار استاندارد جهانی تغذیه مشخص شده است.
سوالات متداول
- آیا میشه اشکنه رو بدون تخممرغ درست کرد؟
بله، میتونین تخممرغ رو حذف کنین و به جاش کمی کشک اضافه کنین تا یه اشکنه کشک خوشمزه داشته باشین. - اشکنه رو با چه نونی بخوریم؟
معمولاً با نون سنگک، بربری یا تافتون خورده میشه، اما نون لواش هم انتخاب خوبیـه. - چه ادویههای دیگهای میشه به اشکنه اضافه کرد؟
علاوه بر زردچوبه و فلفل سیاه، بعضیا کمی زیره یا دارچین هم اضافه میکنن که طعم خاصی به اشکنه میده. - چطور اشکنه رو مقویتر کنیم؟
اضافه کردن کشک، سیبزمینی یا گردو میتونه اشکنه رو مقویتر و مغذیتر کنه. - آیا اشکنه رژیمی هم داریم؟
بله، میتونین مقدار روغن رو کم کنین و تخممرغ کمتری استفاده کنین تا سبکتر بشه.